top of page
Synagoge Groningen
Zoeken

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet: persoonlijke oorlogsverhalen op locatie

In Groningen worden op zondag 4 mei op verschillende locaties kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Dit is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

 

Eén van de levensverhalen die op 4 mei wordt gedeeld, is het levensverhaal van Mozes (Maurits) Levie. Maurits Levie werd in 1929 een landelijke bekendheid als advocaat toen hij als de beruchte viervoudig moordenaar IJje Wijkstra verdedigde. Naast zijn werk als advocaat was Levie jarenlang bestuursvoorzitter van de Joodse Gemeente in Groningen en bekleedde hij vele functies in Joodse bestuursorganen door heel Nederland. Levie overleefde de oorlog door onder te duiken. Toen hij terugkwam, was hem alles afgenomen, maar hij kon wel zijn oude huis aan de Heresingel 22 weer betrekken.

 

Verzetsverhalen

In het hoofdstation van Groningen hangt een koperen plaquette met daarop de namen van NS-personeelsleden die de oorlog niet overleefden. Eén van de namen is die van Hendrik Boxma. Hij was een rangeerder die onderdook nadat de Nederlandse regering in september 1944 de spoorwegstaking uitriep. Op zijn onderduikadres werd hij door de SD gearresteerd en op het perron doodgeschoten. Historicus Christiaan Gevers vertelt op 4 mei om 12.00 en 15.00 uur over de tijdens de bezetting omgekomen personeelsleden van de NS en over de staking met haar achtergrond en gevolgen.


Overzicht bijeenkomsten in Groningen op 4 mei

Een uitgebreide beschrijving van alle bijeenkomsten vindt u hier.

11.00 uur, Oude Kijk in het Jatstraat 38 - Herman van Hessen

11.00 uur, Nieuwstad 28 - Simon Dasberg

11.00 uur, Deliplein 39 - Familie Valk

11.00 en 12.00 uur, Gedempte Zuiderdiep 85

12.00 uur, Ganzevoortsingel 61- Geertje van der Molen

12.00 uur, Folkingestraat 22A - Familie De Swaan

12.00 en 13.30 uur, Folkingestraat 52 - Familie Hildesheim

12.00 en 15.00 uur, Stationsplein 4 - Hendrik Boxma

13.00 uur, Folkingestraat 60 - Binne Roorda

12.30 uur, Gedempte Zuiderdiep 51 - Familie Meijer

13.00 uur, Heresingel 22 - Maurits Levie

13.00 en 15.00 uur, Folkingestraat 41A - Familie Woltjer

14.00 uur, Goeman Borgesiuslaan 38 - Familie Polak

14.00 uur, Folkingestraat 60 - Betje Nijdam -Israel

15.00 uur, Folkingestraat 60 - Familie De Vries

15.00 uur, Hoofdingang Akerk - Harm Wagenborg

16.00 uur Afsluiting programma in de Synagoge, Folkingestraat 60

Gratis toegankelijk

Alle bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken en duren ongeveer 30 tot 45 minuten. Houdt er rekening mee dat sommige locaties klein zijn en slechts een beperkt aantal mensen toegang kan worden verleend, ook zijn niet alle locaties rolstoeltoegankelijk. Het is niet mogelijk om zit-/sta-plaatsen te reserveren. In de gemeenten Het Hogeland, Eemsmond en Oldambt worden eveneens herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Het complete programma en een gedetailleerde beschrijving van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt u hier.  




Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet wordt in Groningen georganiseerd door Synagoge Groningen, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Werkgroep Sprekend Verleden Het Hogeland met lokale partners in Winschoten en met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum.


 
 
bottom of page