top of page
Zoeken

Kristallnachtherdenking in Groningen met Chantal Suissa-Runne

Op zondagmiddag 10 november zal Chantal Suissa-Runne de Kristallnacht Herdenkingslezing in Groningen verzorgen. Suissa-Runne is werkzaam als trainer en adviseur. Ze zet zich in voor verschillende maatschappelijke projecten en is co-voorzitter van het Joods-Islamitische netwerk Yalla! en ontwikkelde mede het educatieprogramma Leer je buren kennen. In die hoedanigheid bouwt ze bruggen in woord en daad.


Chantal Suissa-Runne (Utrecht 1980) is een verbinder bij uitstek en verscheen de afgelopen maanden vaak in de media. Ze heeft diverse succesvolle programma’s opgezet omtrent het verbinden van verschillende groepen in de samenleving en het tegengaan van discriminatie en uitsluiting. Ze is actief binnen de Joodse gemeenschap en zit de  Dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam voor. Als trainer en adviseur werkt ze vooral aan thema’s als conflicttransformatie, leiderschap en teamontwikkeling.  In 2020 was ze betrokken bij de oprichting van het Joods-Islamitische netwerk Yalla!. “Ons initiatief nam direct een vlucht en we speelden een rol van betekenis in een samenleving waarin polarisatie altijd op de loer ligt.”; vertelt Suissa-Runne. “Echte vriendschap is sterker dan politiek en hokjesdenken.”

 

Rijkspogromnacht

Ieder jaar wordt in Synagoge Groningen de Rijkspogromnacht herdacht, die plaatsvond in Nazi-Duitsland. In de nacht van 9 op 10 november werden honderden synagogen, winkels, bedrijven en huizen van Joden aangevallen. De naam ‘Kristallnacht’ verwijst naar het gebroken glas dat achterbleef. Deze pogrom leidde tot grote onrust binnen de Joodse gemeenschap in Duitsland. Veel mensen probeerden te vluchten, onder andere naar Nederland.


Stille tocht en herdenkingsprogramma

De herdenking op zondag 10 november 2024 in Groningen, begint om 14.00 uur met een stille tocht vanaf het Waagplein naar de synagoge in de Folkingestraat. Een ieder is welkom deel te nemen aan deze herdenkingstocht. Het Comité Kristallnachtherdenking vraagt u geen eigen spandoeken, vlaggen of posters mee te nemen en de herdenkingstocht in stilte te ondernemen. Het herdenkingsprogramma gaat vanaf 14.30 uur verder in de synagoge. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is het noodzakelijk (kosteloos) te reserveren, ovv 'Kristallnachtherdenking' en uw na(a)m(en) via reserveren@synagogegroningen.nl.


 

Al vele jaren wordt de Kristallnacht in Groningen herdacht. Eerdere sprekers waren onder andere rabbijn Awraham Soetendorp (2019), oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (2021) en ooggetuige en holocaustoverlevende Albrecht Weinberg (2022). Vorig jaar verzorgde Manja Pach – de oprichtster van Herinneringscentrum Kamp Westerbork – de herdenkingslezing. Tijdens het herdenkingsprogramma zijn er muzikale bijdragen van Charles Belfor, Marjolijn Mellema en Carla da Silva. Ook brengen leerlingen van het H.N. Werkman Stadslyceum gedichten ten gehore.


Kristallnachtherdenking - Zondag 10 november

14.00 Aanvang stille tocht - Waagplein, Groningen

14.30 Herdenkingsprogramma in Synagoge Groningen

ca. 16.15 Einde programma

Comments


bottom of page