Kennismaken met bakker Hildesheim in het lesprogramma 'Vervolging & Vrijheid'
- Synagoge
- 4 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
In deze week waarin het exact 80 jaar geleden is dat Groningen werd bevrijd, wordt een bijzonder onderwijsprogramma uitgevoerd. Het programma 'Vervolging & Vrijheid. Toen & Nu' is een samenwerking tussen Synagoge Groningen, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Groninger Archieven, GRID-Grafisch Museum en het Nationaal Busmuseum (NBM) en het is ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 & 8. Deelnemers worden in twee lesprogramma's meegenomen in het lokale oorlogsverleden en daarnaast reflecteren ze op de thema’s vervolging en vrijheid. Een bijzonder onderdeel van het lesprogramma vormt een theaterwandeling in de voormalige Joodse buurt van Groningen.
Het lespakket bestaat uit een ochtendprogramma en een creatieve verwerking die het GRID aanbiedt op school. Het ochtendprogramma wordt uitgevoerd op verschillende locaties in de binnenstad. In de Groninger Archieven wordt een film over Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog getoond. Ook krijgen de leerlingen een aantal objecten uit de collectie van OVCG te zien. In de Synagoge maken de scholieren tijdens een rondleiding kennis met de geschiedenis en de cultuur van de Joodse gemeenschap. En natuurlijk wordt er echte ranja gedronken!
![...jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar... voor Ben Ali Libi de goochelaar [naar Willem Wilmink]](https://static.wixstatic.com/media/2f2d36_639f537514b5450f9d54036c18cab399~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/2f2d36_639f537514b5450f9d54036c18cab399~mv2.jpg)
Het derde onderdeel vormt een theaterwandeling rondom de synagoge, waarbij de leerlingen kennismaken met ooggetuigen'. Deze 'ooggetuigen' zijn acteurs die het verhaal van een oorlogsbetrokkene vertolken op de locatie waar het plaats vond. Zo wordt het verhaal van militair Hans Wijnberg verteld op de locatie waar diens opa Louis Wijnberg de beroemde bandenplak Simson ontwikkelde. Naast Pathé - bij het monument - toont goochelaar Ben Ali Libi zijn trucs. En waar ruim een eeuw lang de bakkerij Hildesheim was gevestigd, deelt Ludwig Hildesheim het verhaal van zijn familie. Een straatmuzikant zingt Jiddische liedjes. Deze theaterwandeling maakt dat het verleden even heel dichtbij komt.
Twaalf klassen met in totaal bijna 350 leerlingen doen mee aan dit programma. Iedere ochtend doet er één klas mee die van buiten de Gemeente Groningen wordt opgehaald door het NBM. De school wordt de gehele ochtend begeleid door studenten van het ROC Menso Alting, eerstejaars onderwijsassistent. De studenten begeleiden de school naar de verschillende locaties en delen tijdens de wandeling op locatie kennis over verschillende kunstwerken.

Dit programma is mogelijk gemaakt door '80 jaar vrijheid Groningen'; een initiatief van Museum aan de A. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, alle Groninger gemeenten, vFonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Cultuurfonds Groningen, Mondriaanfonds, Scholten Kammingafonds en VSB fonds.