Verrader of volksheld? Met deze prikkelende vraag, begint dr. Eelco Glas zijn beschouwing op de controversiële rol van Flavius Josephus tijdens de Joodse opstand tegen Rome (66-70 n.C.). In het kader van de Week van de Klassieken verzorgt Glas op donderdag 17 maart van 19.30 uur een lezing over de Joods-Romeinse geschiedschrijver in Synagoge Groningen.
Verrader of volksheld? De controversiële rol van Flavius Josephus tijdens de Joodse opstand tegen Rome (66-70 n.C.) - Lezing door dr. Eelco Glas Datum: Donderdag 17 maart – 19.30 uur (Synagoge vanaf 19.00 geopend) Locatie: Synagoge Groningen | Folkingestraat 60 te Groningen Tickets: Gratis te bestellen, uw donatie wordt op prijs gesteld
Flavius Josephus staat algemeen bekend als één van de grootste verraders en collaborateurs uit de Joodse geschiedenis. Deze reputatie heeft hij te danken aan zijn controversiële levensverhaal — met name zijn beslissing om zich als Joods veldheer over te geven aan de Romeinen en zijn lot aan de nieuwe keizers te verbinden in plaats van zelfmoord te plegen samen met zijn landgenoten. Uiteindelijk eindigde Josephus als beschermeling van de nieuwe Flavische dynastie in Rome, waar hij uitgebreid over de gebeurtenissen van zijn leven schreef. Waar wetenschappers de verschillende versies van Josephus’ levensverhaal vooral onder de loep hebben genomen om de man achter de historiën te achterhalen, gaat Eelco Glas in op de vraag hoe de autobiografische passages in De Joodse Oorlog en Uit mijn leven kunnen worden uitgelegd in een antieke context. Geclaimd wordt dat Josephus als Joodse migrant in Rome een duidelijke agenda had en de stijl en thematiek van zijn werk afstemde op de smaak van zijn Romeinse lezers.
Week van de Klassieken
De vijftiende editie van de Week van de Klassieken zal van 10 tot en met 20 maart 2022 worden georganiseerd rond het thema Propaganda. Deze manifestatie is bedoeld om meer belangstelling te genereren voor de klassieke oudheid. Dr. Eelco Glas is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en postdoctoraal onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij promoveerde in 2020 op zijn proefschrift Flavius Josephus’ Self-Characterization in First-Century Rome.
Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door de Week van de Klassieken, CRASIS (onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen voor de klassieke oudheid), Protestantse Theologische Universiteit en Synagoge Groningen.
Bijzondere schenking
Onlangs verwierf Synagoge Groningen een prachtige editie van het complete werk van Flavius Josephus. Deze in 1722 uitgebrachte Nederlandstalige editie is verzorgd door William Séwel. Enkele jaren later verzorgde Jakob Basagne het tweedelige Vervolg op Flavius Josephus. De drie boeken zijn opgenomen in de collectie van Synagoge Groningen. De hier afgebeelde gravures zijn afkomstig uit deze werken.