top of page
Zoeken

De vele levens van Jacob Israël de Haan

Zondag 13 oktober is de expositie 'A Dutch Lawrence of Arabia?' voor het laatst te zien in Synagoge Groningen. In de voorgaande maanden, exact honderd jaar nadat hij werd vermoord, stond de journalist en schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924) centraal in deze expositie. In het onlangs verschenen boek 'The multiple lives of Jacob Israël de Haan' geven de makers van de expositie nog meer duiding aan het roerige leven van de man die door sommigen werd beschouwd als een Nederlandse Lawrence of Arabia.


De Haan is in Nederland vooral bekend als de auteur van Pijpelijntjes, de eerste openlijk homoseksuele roman in het Nederlandse taalgebied. Zijn dichtvers 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen' is opgenomen op het Homomonument in Amsterdam. Zijn werk als journalist in de turbulente periode na de Eerste Wereldoorlog is daardoor in Nederland minder bekend. De Haan werkte in Mandaat-Palestina als correspondent voor het Algemeen Handelsblad en later voor Britse media als The Times en Daily Mail. Zijn verblijf in Jeruzalem en zijn bredere opvattingen over politiek, cultuur en religie, waaronder over zionisme en Arabisch-Palestijns nationalisme, blijven echter grotendeels onbekend. In 1919 vertrok De Haan naar Palestina, waar hij precies honderd jaar geleden, in juni 1924, werd vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op het politieke zionisme. Dit boek geeft context aan de Palestinajaren binnen de biografie van een man met vele gezichten.


In Synagoge Groningen is het Engelstalige boek verkrijgbaar (€21,50; op=op). Als e-book is het gratis te downloaden.


Over het werk van De Haans tijdgenoot, de auteur en fotograaf Frank Scholten (1881-1942), is in dezelfde reeks ook een boek verschenen: Palestine illustrated revisited. 100 Years after Frank Scholten's visit to the 'Holy Land'. Ook deze publicatie is als e-book te downloaden en als hardcover verkrijgbaar in Synagoge Groningen (op=op).



Comentários


bottom of page