Komende zomer presenteren Stichting Oude Groninger Kerken (locatie Der Aa-Kerk) en Synagoge Groningen de expositie 'Art without borders'. In de synagoge wordt werk van de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi gepresenteerd. In de tentoonstelling slaan we een brug tussen culturen, maar ook tussen verleden en heden. Tadi heeft zijn werk opgedragen aan Edu Waskowsky en het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Dit verhaal gaan we verwerken in de expositie middels een podcast die we door middel van crowdfunding hopen te realiseren. Inmiddels is al 60% van het benodigde bedrag binnen dankzij crowdfunding! Help ons aan het laatste beetje zodat we dit project kunnen realiseren!
Men verwacht misschien niet direct dat een Iraanse kunstenaar zich laat inspireren door een joodse kunstenaar uit Groningen. Hossein Tadi liet zich inspireren door het Joods Monument door Edu Waskowksy. Met de deelname van Synagoge Groningen aan Art without Borders wordt de bezoeker middels de expositie, de betekenis van het inmiddels 45 jaar oude monument getoond. Zo verbindt de kunst heden en verleden. In 1977 werd het Joods Monument - ontworpen door Edu Waskowsky - aan de Verlengde Hereweg in Groningen onthuld. Waskowsky was een jaar eerder overleden, waardoor het monument niet volgens oorspronkelijk plan werd opgeleverd. Bijna 45 jaar later willen we middels het werk van Hossein Tadi, aandacht vragen voor het Joods Monument door Waskowsky. "Ik ben trots dat ik mijn kunstwerken in deze tentoonstelling mag opdragen aan Edu Waskowsky"; aldus Hossein Tadi.
Podcast middels crowdfunding
Tijdens Art without Borders geven we direct betrokkenen letterlijk en figuurlijk een stem. Daarom worden er audiodocumenten gemaakt, die in de expositie beluisterd kunnen worden. Zo wordt er vanuit verschillende perspectieven een blik gegeven op het werk van Hossein Tadi en zijn inspiratiebron, het Joods Monument van Edu Waskowsky. Bezoekers van Synagoge Groningen kunnen Hossein en anderen zelf horen vertellen in de tentoonstelling. De korte audiodocumenten kunnen samengevoegd worden tot een podcast, die online beschikbaar wordt gemaakt zodat luisteraars aangemoedigd worden om Art without Borders te bezoeken. Vanwege de expositie willen we een podcast maken waren we verleden en heden gaan verbinden rondom het Joods Monument in Groningen. Middels een crowdfundingactie bij Voordekunst kunt u ons helpen deze podcast te realiseren!
Art without borders is vanaf juni 2022 in Synagoge Groningen te zien én met uw hulp ook te beluisteren!
Beluister ook het indrukwekkende gedicht 'Hands' van Egbert Hovenkamp II, opgenomen tijdens de expositie in 2020 in Assen. (credits: Willem Vugteveen)