JOODS GRONINGEN
AGENDA
Verhalen over het jodendom en over Joodse Groningers
Wist je dat er al meer dan vier eeuwen Joden in Groningen wonen? In de expositie maak je kennis met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Groningen tot op de dag van vandaag. Over ondernemers en onderwijzers, over armenzorg en supersterren. Ook leer je over de joodse godsdienst en over de betekenis van de feestdagen. En dat allemaal in de kleurrijke sjoel van Groningen!
Verbeelden, niet afbeelden -
Fred Pollack
expositie - 8 december 2024 t/m 4 mei 2025
​
“Creativiteit die uit het gemis ontstaat”; zo benoemt Fred Pollack (1943-2022) zijn werk tijdens een interview. Kunst met een aangetast verleden. Zijn beide ouders worden in de Shoah vermoord, waardoor Fred opgroeit bij pleegouders. Hij krijgt de kans te gaan studeren en wordt arts. Later vestigt hij zich in het Groningse Garnwerd. Daar ontwikkelt hij zich tot een veelzijdig kunstenaar, bij wie het schilderen intuïtief gebeurt. Of zoals hij zelf op een briefje schrijft: “Een schilderij vertelt geen verhaal over de werkelijkheid; maar vertegenwoordigt zelf een werkelijkheid”.
Twee exposities - in Synagoge Groningen en bij Kunsthandel Ongering - geven een indrukwekkende kijk op het werk van deze kunstenaar.
26 jan. | 15.00 | Holocaustherdenking
UPDATE 12/1: VOL! - Het is niet meer mogelijk plaatsen te reserveren!
Deze middag wordt in Synagoge Groningen de Holocaust herdacht. Het is tachtig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Tijdens deze herdenkingsbijeenkomst wordt een lezing verzorgd door Loek Marcus. Marcus (Groningen, 1946) is opgegroeid in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders en zus overleefden in onderduik. Vele andere familieleden keerden niet terug. 'Niet teruggekeerd' of 'weggebleven' waren voor Marcus bekende woorden om dat te verhullen, wat er daadwerkelijk was gebeurd. In zijn lezing zal hij ingaan op de Holocaust vanuit het perspectief van de tweede generatie, waartoe hij zelf behoort.
​
2 feb. | 15.00 | Concert | Klezmer&Co.: Mayn Harts
​
Klezmer&Co. presenteert deze middag een nieuw muzikaal programma. Het thema is de liefde. Van terugkijken naar hoe het begon, bij die eerste dans, via het Hooglied en de romantische illusie naar de teleurstelling en een afscheid. Ook de liefde in een vriendschap tussen partizanen of het verlangen naar de liedjes van vroeger, van thuis. Kortom, weer een mooi gevarieerd programma van liederen afgewisseld door klezmer melodieën.
​Tickets wordenaan de deur verkocht - €15,- (kinderen tot en met 12 jaar gratis)​​
15 feb. | 20.00 | Concert NSK | Stemmen van de Stad
In een gevarieerd programma van moderne en oude koormuziek bezingen 32 deelnemers enerzijds de problemen waar stadsbewoners al eeuwen tegen aanlopen, zoals ontheemding, isolement, verwoesting en overprikkeling. Anderzijds bezingen we ook de feestelijkheid, saamhorigheid en diversiteit van de metropool. De stad is immers een wereld van tegenstellingen. Onder leiding van dirigent Lodewijk van der Ree en ondersteund door een fantastisch Artistiek Team zal het Nederlands Studenten Kamer Koor alles in haar creatieve arsenaal aangrijpen om een waar Gesamtkunstwerk neer te zetten.
6 mrt. | 19.00 uur | Cursusreeks | Kennismaken modern Hebreeuws
7-delige cursusreeks​
Op donderdag 6 maart '25 start een nieuwe cursus Kennismaken met het modern Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis, het is wel noodzakelijk om u van te voren aan te melden voor deze 7-delige cursus.​​
​​
Cursusdata:
6, 13, 20 en 27 maart; 3, 10 en 17 april; 19.00-21.00 uur.
Kosten: €85,- voor de hele reeks; te voldoen op de 1e avond.​
20 apr. | 15.00 uur | Vertelconcert | Wat blijft is de muziek…
het tragische verhaal van Menachem Asscher
Een verhaal vol hoop met muziek die lang verborgen is gebleven. Pianist Imri Talgam speelt nooit eerder gehoord werk van de uit Groningen afkomstige Menachem Asscher, een pianist en componist die op die op 22-jarige leeftijd naar Duitsland werd gestuurd en nooit meer terug kwam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere Danseres zonder benen van Menachems moeder Clara Asscher-Pinkhof het verhaal van Menachem dat verder tot leven komt met muziek van onder anderen Beethoven en Bach. Een ‘vertelconcert’ dat niemand onberoerd laat.
​
Binnenkort meer info!
4 mei | 10.30-17.00 | Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet
Herdenkingsprogramma
Tijdens dit jaarlijkse programma van het Joods Cultureel Kwartier, worden levensverhalen gedeeld van Joodse Stadjers of verzetsmensen op de locaties die te maken hebben met deze persoonlijke verhalen.
Begin april wordt het programma bekend gemaakt.​
11 mei | 15.30 uur | Voorstelling | Op zoek naar Josef Cohen
​
Josef Cohen (1886-1965) was als directeur van de bibliotheek in Stad, als schrijver én als man was hij een kleurrijke figuur in het Groningen van de twintigste eeuw. Een voorstelling met Albert Secuur naar een idee van de in 2023 overleden stadshistoricus Beno Hofman, met heel veel fantastische live-muziek door het Bolotny Trio.