Wandelingen met rondleiding in de Joodse buurt ook in Februari 2017 Zondags om 13:00 en 15:00 uur

Organisatie: 
Stichting Folkingestraat Synagoge

wandeling: rondleiding door vml Joodse buurt
data: 8, 15, 22, 29 januari 2017
begintijden: 13:00 uur & 15:00 uur
vertrekplaats: Folkingestraat 60, Ingang Synagoge
prijs: € 5,- (kinderen gratis)
NIEUW: Met Bank-Giroloterij VIP-kaart 30% korting: slechts € 3,50

De in augustus 2016 gestarte zondagse wandelingen door de voormalige Joodse buurt in Groningen worden ook in 2017 door de stichting Folkingestraat Synagoge voortgezet. Onder leiding van een gids kan men bij deze wandelingen plekken bezoeken die herinneren aan het rijke Joodse verleden van de Folkingestraat.

Al in 1756 werd hier een kleine synagoge gebouwd waaromheen het leven van de Joodse gemeenschap zich vervolgens afspeelde. Zo ontsond in Groningen een van de grootste Joodse gemeenschappen van Nederland. De Folkingestraat was daarvan het kloppende hart.

Onverwachte steegjes
De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het boeiende en bloeiende Joodse leven in deze buurt. Vijf kunstwerken herinneren aan het Joodse verleden. Maar er zijn ook veel verhalen te vertellen tijdens de rondgang langs de panden van de vroegere Joodse winkeliers.
Ook tussen de panden is veel te zien. De gids neemt de deelnemers mee door onbekende en onverwachte steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'.

Een tastbare herinnering aan de bloeiende Joodse gemeenschap van weleer vormen twee naast elkaar staande gebouwen: het voormalige Joodse bejaardentehuis aan de Schoolholm en de voormalige Joodse school aan de Folkingedwarsstraat. In dat laatste gebouw wordt ook een verrassend kijkje genomen.
Terug in de Folkingestraat voert de route onder meer langs de Stolpersteine (Struikelstenen) die de Duitse kunstenaars Gunter Demnig er in de afgelopen tijd in het plaveisel heeft aangebracht ter herinnering aan de in WO II vermoorde Joden.

Al met al verdrietige maar ook vrolijke verhalen. Verhalen om nooit meer te vergeten wat hier allemaal gebeurd is.

 

Datum: 
Repeats elke week every Sunday 2 times.
zondag, 19 februari, 2017 - 13:00
zondag, 26 februari, 2017 - 13:00