Wandelingen Joodse buurt Groningen langs 'maantjes' en Stolpersteine en met bezoek Jeugdsynagoge

Organisatie: 
Stichting Folkingestraat Synagoge

wandelingen: voormalige Joodse buurt van Groningen
aanmelden: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
periode: zondagen in juli, augustus en september
aanvang: 13.00 en 15.00 uur
prijs deelname: € 5,- pp.
gratis voor: Kinderen t/m 16 jaar & Donateurs van Synagoge Groningen

In de komende zomermaanden organiseert Synagoge Groningen weer wandelingen door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat. Onder leiding van een gids worden bijzondere plekken bezocht in het destijds kloppende hart van de Jodenbuurt. Nieuw is dat daarbij ook uitleg wordt gegeven over de Stolpersteine (Struikelstenen) die er in de afgelopen tijd zijn gelegd.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het boeiende en bloeiende Joodse leven in deze buurt. Zes Stolpersteine, gelegd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, houden de namen in herinnering van Joodse Stadjers die destijds werden gedeporteerd en vermoord.
Het zijn Samuel Woltjer, Bertha Grünberg, Meijer (Max) de Wilde, Barend (Bobby) de Wilde en Rachel (Sjennie) de Wilde-Van Straten.(zie foto met de steentjes voor familie De Wilde)
Eén Stolperstein heeft een bijzondere uitvoering: het is een Struikeldrempel van ongeveer een meter lang. Deze verwijst naar de Gronings-Joodse familie Van Gelder.

Maantjes van Joseph Semah

Ook vijf kunstwerken herinneren aan het Joodse verleden. Eén daarvan is van de in Bagdad geboren Amsterdamse Joodse kunstenaar Joseph Semah. Het werk bestaat uit een lange rij bronzen maantjes in het wegdek, toenemend van sikkel tot volle maan en terug.
Van Joseph Semah is momenteel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een tientallen meter lang kunstwerk te zien.

Verder neemt de gids de deelnemers mee door onbekende en onverwachte steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'. De Joodse winkeliers in de Folkingestraat daarentegen waren een stuk welvarender, zoals de koosjere slager Isaac Nieweg. Dat is nog te zien aan zijn rijkversierde portiek.
Nu nog toegankelijke Jeugdsjoel
Een tastbare herinnering aan de bloeiende Joodse gemeenschap van weleer vormen twee naast elkaar staande gebouwen: het voormalige Joodse bejaardentehuis aan de Schoolholm en de voormalige Jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat. Dat laatste gebouw wordt over enige tijd mogelijk gedeeltelijk gesloopt en verbouwd tot twee luxe woningen. Daardoor zou de 'Jeugdsjoel' zijn huidige openbare bestemming verliezen als gymzaal en onderkomen van het Vredesinformatiecentrum annex boekhandel.

Datum: 
zondag, 6 augustus, 2017 - 13:00