'Vluchten is van alle tijden' Lezing door hoogleraar migratiestudies met interview & discussie

lezing met interview en discussie: 'Vluchten is van alle tijden'
plaats: Academiegebouw, senaatszaal, Broerstraat 5
datum: 8 november 2016
tijdstip: 19.30 uur
toegang: gratis

Het thema van deze interactieve thema-avond: "Vluchten is van alle tijden" wil vanuit historisch perspectief meer inzicht bieden in de huidige vluchtelingenproblematiek. Ten eerste door middel van een lezing door prof Marlou Schrover uit Leiden, specialist in migratiegeschiedenis en meteen daarna door ruimte te geven aan vragen en discussie met de professor onder leiding van historicus Hans Alderkamp - al jaren drijvende kracht achter Werkgroep Vluchtelingen Vrij.


Marlou Schrover studeerde journalistiek en geschiedenis en is sinds 2015 hoogleraar economische en sociale geschiedenis in Leiden. Zij bekleedde tot die tijd de speciale leerstoel voor migratiegeschiedenis en deed onder andere onderzoek naar de verschillen tusssen mannen en vrouwen bij migratie naar Nederland.  Zij schreef, naast vele boeken en artikelen over migratie, voedselindustrie, ondernemerschap, demografie, etniciteit en gender, onder meer een boek over de taal van insluiting en uitsluiting in immigratie en integratie. Ook is ze hoofdredacteur van 'The Journal of Migration History' en co-editor van de vijfdelige 'Encyclopedia of Global Human Migration'.
 

 

Deze middag is onderdeel van de zich - in 2016 - over tien dagen uitstrekkende herdenklng van de zogeheten 'Kristallnacht', van 9 november 1938.
De activiteiten daaromheen, onder het motto: 'Kristallnacht, nooit meer, voor niemand' begonnen op 30 oktober en eindigen op 9 november met de officiële herdenking op de Grote Markt, een fakkeloptocht naar de synagoge en enkele voordrachten en optredens in de synagoge.
Klik hier voor het hele programma van deze tien dagen.
De organisatie van dit herdenkingsprogramma is in handen van: Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen & Drenthe, Het 4 Mei-Projekt, Amnesty International en Sociaal Centrum Groningen.

Datum: 
dinsdag, 8 november, 2016 - 19:30