Schrijven uit de as: dubbellezing Sjirk van der Zee over Clara Asscher-Pinkhof en Elie Wiesel

Shalom Culture
Donderdag 19 mei 2016, 16:00-17:30 uur (Wiesel) en 19:00-20:30 uur (Asscher-Pinkhof)
Toegang: 4,00 euro per lezing

De twee vooraanstaande Joodse schrijvers Clara Asscher-Pinkhof en Elie Wiesel vormen het onderwerp van twee lezingen in Synagoge Groningen. De lezingen worden gehouden door de voormalige legerpredikant Sjirk van der Zee.

Clara Asscher-Pinkhof (Amsterdam 1896 – Haifa 1984) was van 1920 tot 1926 echtgenote van de Groningse rabbijn Avraham Asscher. Na diens dood bleef zij in de stad Groningen wonen en combineerd zij haar werkzaamheden als pedagoge en schrijfster met de opvoeding van haar zes kinderen. Haar ontroerende boek Sterrekinderen (1946) over het leven van de Joodse gevangenen in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting wordt vaak als even belangrijk gezien als Het Dagboek van Anne Frank.

Haar eigen leven beschreef ze in het nog steeds veelgelezen boek Danseres zonder benen.

Elie Wiesel werd geboren in 1928 in Sighet, Transsylvanië, nu in Roemenië gelegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn familie getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau en daarna naar concentratiekamp Buchenwald. Zijn eerste boek La Nuit (1958) handelt vooral over zijn ervaringen in de concentratiekampen. Hierna verscheen nog een veertigtal boeken van zijn hand met thema’s als vrede, verzoening, rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en menselijke waardigheid. Kenmerkend voor Wiesel is zijn oproep om te blijven herinneren: 'Als we de slachtoffers vergeten, vermoorden we ze steeds weer'.

Wiesel ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.

Ds. Sjirk van der Zee is emeritus predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij was onder meer predikant in Leeuwarden en drie jaar legerpredikant. In Duitsland was hij betrokken bij het inrichten van het herinneringscentrum in Bergen-Belsen. Van der Zee was een aantal jaren voorzitter van de Hervormde Raad voor de verhouding Kerk en Israël.

donderdag, 19 mei, 2016 - 16:00