OPEN JOODSE HUIZEN/HUIZEN VAN VERZET in de stad GRONINGEN EN in WINSCHOTEN op 4 MEI 2017

Stichting Folkingestraat Synagoge; Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen; CHC Oldambt; Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam; Provincie Groningen

projectOpen Joodse Huizen/Huizen van Verzet
datum: donderdag 4 mei 2017 over de gehele dag
plaats: Groningen dichtbij centrum; afsluiting om 16:00 uur Synagoge
[in Winschoten: ook in en nabij het centrum]
tijdstip: (Groningen) 10:30 uur tot 17:00 uur
[in WInschoten: 11:00 tot 14:15 uur]
entrée: gratis

Klik hier voor een pdf met de flyer van het volledige Groningse programma.
Op donderdag 4 mei vindt in de stad Groningen voor de vijfde keer het duo-projectOpen Joodse Huizen/Huizen van Verzet’ plaats, in en nabij het centrum.
Winschoten doet dit jaar voor het eerst mee, met drie Open Joodse huizen. Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet vertellen nabestaanden en kenners over Joodse Groningers en het Gronings verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze locaties hebben vaak een directe link met het verhaal dat verteld wordt, het kan de plek zijn waar de slachtoffers hebben gewoond of waar ze opgepakt werden. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. De dag is gratis toegankelijk en zeker de moeite waard! Gedurende de dag kunnen verschillende vertellingen van zo’n halfuur in Groningen en Winschoten worden bijgewoond.

Het past in de Joodse traditie van herdenken om de nadruk op de plaats (het huis) te leggen. Het memoreren van gebeurtenissen die zich afspeelden in de straten en buurten die de bezoekers kennen, draagt bij aan het indringende karakter van de herdenkingen.

Een greep uit de programma’s van Groningen en Winschoten:
Aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 38 zal historicus Geert Volders vertellen over Herman –roepnaam Hans-  van Hessen (1912-1945) een sportieve Joodse Stadjer. Hans’ vader had een slagerij in dit pand. In 1944 belandde Herman in Kamp Westerbork. Als opgepakt onderduiker stond één ding vast: hij zou met de eerstvolgende trein Westerbork verlaten.
Deddo Houwen, oud-voorzitter van het OVCG, vertelt in een pand aan de Kleine Pelsterstraat over zijn vader verzetsman Reinder Paul – roepnaam Bob- Houwen. Houwen hielp onderduikers en was betrokken bij de overval op drukkerij Hoitsema. In 1944 werd Houwen in de Pelsterstraat opgepakt. Door een list, waarbij zijn verzetsvrienden verkleed waren in politie-uniform, kon hij ontsnappen.
Klik hier voor een pdf met de flyer van het volledige Groningse programma.: deze is tevens verkrijgbaar in Synagoge Groningen aan de Folkingestraat.
Klik hier voor de website met het programma in Winschoten.
In Winschoten spreekt onder anderen journalist en columnist Erik Hulsegge over de familie Hillesum die in de jaren ’20 aan de Oranjestraat 36 in Winschoten woonde. Etty Hillesum kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord.

Gedurende de dag kan men in Groningen voor informatie terecht bij de synagoge in de Folkingestraat.
De afsluiting van deze indrukwekkende dag vindt in Groningen plaats vanaf 16.00 uur in de Folkingestraat Synagoge met muziek énm met als spreker Stefan van der Poel

Het project in Groningen en Winschoten is een initiatief van:
Stichting Folkingestraat Synagoge,
Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen,
Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen,
diverse locatiehouders
en CHC Oldambt
en wordt georganiseerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.
Open Joodse Huizen/Huizen van verzet wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Hieronder  de websites voor Groningen en Winschoten, met de programma’s:

donderdag, 4 mei, 2017 - 10:30