MZZL! 4 over sex en kosjere humor

MZZL!, het kleurrijke en vlot leesbare magazine van Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) in Groningen, gaat in zijn nieuwste editie over de relatie tussen jodendom en het lichaam. In artikelen over het pas ontdekte mikwe van de Groninger synagoge wordt uitgelegd waarom joodse getrouwde vrouwen er maandelijks een bad namen. En in een interview vertelt een jonge joodse vrouw dat zij voor haar huwelijk geen sex wil hebben met haar aanstaande echtgenoot.

In de MZZL! nr. 4 wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onlangs herontdekte mikwe (joods ritueel bad). In een spannend artikel wordt uit de doeken gedaan wat aan deze sensationele vondst vooraf ging.

Naomi Papegaay, voormalig medewerkster van de Groningse synagoge, vertelt over haar gioer (bekering tot het jodendom) in Israel. En over haar afspraak met haar vriend om elkaar tót hun huwelijk nooit aan te raken.

Joden worden vaak in een hokje gestopt. Iemand die daaraan volop en met genoegen meedoet, is Ben Gershon: Joods en striptekenaar. Zijn 100% kosjere humor in de vorm van de strip IdiJood (Jewy Lewy) trekt tot ver buiten de Nederlandse grenzen aandacht. In MZZL nr 4 een interview met Ben Gershon.

Van een heel andere aard is de kunst van Han de Vries. De voormalige hoboïst heeft zich inmiddels volledig toegelegd op het maken van schilderijen. De wereld die hij daarop toont, oogt onheilspellend en bezeten. In de zomermaanden zal uit zijn werk een selectie te zien zijn in Synagoge Groningen. In deze MZZL! een verslag van een bezoek dat historicus Stefan van der Poel aan Han de Vries in Amsterdam bracht.

Verder: o.a. een recept voor joodse penicilline (kippesoep), een column van Jacques d'Ancona, een bijzondere tekening van Anjo Mutsaars, een achtergrondartikel over jodendom, sex en lichamelijkheid, een hilarische herinnering van Geert Pruiksma en de vaste bijdrage van psycholoog Hans van der Sande, deze keer over Siegmund Freud.

MZZL! behandelt alles wat direct of zijdelings met de (Groninger) synagoge te maken heeft: geschiedenis, actualiteit, religie, kunst, muziek, eten, drinken, feesten en veel meer. Interessant voor een breed publiek: christenen, atheïsten, moslims, humanisten, boeddhisten, hindoes, joden en alle andere aardbewoners.

MZZL! is te koop in de synagoge in Groningen, Folkingestraat 60, en bij diverse boekhandels in het centrum van Groningen voor € 2,95.
Een abonnement op MZZL! kost € 10,-- per jaar (2 nummers) incl. verzendkosten en is te bestellen via info@synagogegroningen.nl

Nieuwscategorie: