Muzikale MZZL! krijgt opvallende facelift

MZZL!, het glossy magazine van Cultuurcentrum Synagoge Groningen, heeft een facelift ondergaan. Editie nr. 6, die vanaf nu weer in de winkels ligt, is voorzien van een opvallende illustratie van kunstacademiestudent Hendrik Hantschel. Voortaan krijgt iedere nieuwe MZZL! een omslag die door een getalenteerde Groningse Minervastudent is ontworpen.

Op de omslag van MZZL! 6 prijkt het portret van een orthodoxe joodse man met baard en pijes (lange, gekrulde bakkebaarden) en een hippe zonnebril en hoofdtelefoon. Niet toevallig, want MZZL! gaat deze keer grotendeels over joodse muziek.

Bij joodse muziek wordt vaak gedacht aan klezmer, maar in werkelijkheid gaat het om veel meer muzieksoorten: van psalmen uit de oudheid tot jazz en rap in onze tijd. Matisyahu bijvoorbeeld, de joodse raggae- en rapartiest uit New York. Van wat dichterbij en van een heel andere muzieksoort: de onvergetelijke Groningse jazzmuzikanten Beny Behr en Sem Nijveen, geboren en getogen in de Groningse joodse buurt.

Verschillende muziekculturen

Zoals altijd besteedt MZZL! ook nu weer aandacht aan cultuurverschillen en -overeenkomsten. In een dubbelinterview met de Groningse moslima Esther Rill en de joodse voorzanger(es) Tanja Nab wordt ingegaan op de vrouwenstem die in beider culturen soms als (te) verleidelijk wordt gezien. Een mooi voorbeeld van culturele diversiteit in één muziekgroep is het Haytham Safia Qu4artet. De groep maakt muziek waarin diverse oosterse én westerse muziekstijlen zijn verenigd.

Wat niet mag ontbreken in dit nummer is aandacht voor het Werkmanjaar. Jan Siebo Uffen vertelt in MZZL! 6 over zijn liederencyclus Onder de weg en onder de locht die is gebaseerd op de Chassidische Legenden van H.N. Werkman. Zangeres Hanneke Kappen schreef voor MZZL een column naar aanleiding van een lied dat zij samen met Boelo Klat maakte over de joodse schrijver en onderwijzer Benjamin Broekema uit Warffum.

MZZL! is onder meer te koop in Groningse boekhandels en in Synagoge Groningen. Een jaarabonnement (2 nummers) kost 10 euro (incl. verzending) en is aan te vragen via info@synagogegroningen.nl.

Nieuwscategorie: