Met de bakfiets naar de uitvaart: Pauline Broekema en Henk Helmantel in MZZL! 5

 

Ondanks de spanningen in de wereld tussen allerlei culturen en geloofsovertuigingen gaat het enige echte glossy magazine over de Joodse cultuur MZZL! gewoon door met verschijnen. Of beter gezegd: moet juist doorgaan, want dit magazine, dat wordt uitgegeven door de Synagoge Groningen, heeft het zich als taak gesteld diverse culturen met elkaar te verbinden. Immers, er zijn legio overeenkomsten.

Thema’s van MZZL! 5: de dood, begrafenissen, begraafplaatsen. En om het uitgangspunt van de redactie te onderstrepen wordt dus niet alleen aandacht geschonken aan de rituelen bij Joodse begrafenissen, maar duikt ook de ‘klare’ boter van de Hindoestanen op. En waarom worden moslims zonder kist begraven? Liever per bakfiets op weg naar de uitvaart? Alles kan.

 

Verder in deze nieuwe MZZL!: veel geklauter naar Joodse graven in het Noorden; de houten grafzerken van Henk Helmantel en waarom fietst vip gastcolumnist Pauline Broekema zich blij in de Folkingestraat?

Zelfs het Wad krijgt aandacht in MZZL! 5 en wel in de vorm van het gedicht Wadlopers/Sjierat Hajam van Saul van Messel. Verder natuurlijk beeldende kunst: Gert Sennema vertelt over de totstandkoming van zijn werk Het Portaal in de Folkingestraat: “Een deur die nooit meer opengaat, omdat de mensen die er ooit woonden allemaal zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog.”

MZZL! is te koop in de Groninger boekhandel. Prijs 2,95.

Abonnement incl. verzending: € 10,-- (2 nummers)

 

Voor meer info:

Ansje Monkhost, hoofdredacteur

monkhost@gmail.com

Nieuwscategorie: