Lichtboxen in Folkingestraat herinneren aan Kristallnacht en Ben Ali Libi

expositie: lichtobjecten
datum:     1 november t/m 10 november 2016
m.n. op:   9-nov. va. 20:00 u. decor fakkeltocht Kristallnacht-herdenking
plaats:      Folkingestraat, winkeletalages

In de Folkingestraat, de hoofdstraat van wat de Joodse buurt was, zijn vanaf dinsdag 1 november diverse lichtobjecten te zien, die willen herinneren aan de ‘Kristallnacht’ van 9 november 1938. In deze boxjes, die in een groot aantal winkeletalages staan, is onder meer het beroemde gedicht over de Gronings-Joodse goochelaar Ben Ali Libi te lezen.
© foto: Marije Maat   Klik op de foto voor grotere versie

Lichtontwerper Marije Maat uit Groningen laat in de lichtboxjes gedichten en foto’s zien die over de 'Kristallnacht' gaan en over wat daarop volgde. Eén van de gedichten is ‘Ben Ali Libi’, van Willem Wilmink. Ben Ali Libi was de artiestennaam van de in Groningen geboren goochelaar Michel Velleman. Dit hartverscheurende gedicht verhaalt over Vellemans leven in Groningen en Amsterdam, en over zijn dood in een concentratiekamp. Ook een gedicht van Groningens Stadsdichter Kasper Peters is in de lichtbakjes verwerkt.  Daarnaast is het motto van de Kristallnachtherdenkingsweek van 2016: 'Kristallnacht nooit meer, voor niemand' er een aantal keren in te vinden én wordt het programma van die herdenkingsweek erin getoond. 
Tevens vormen de lichtobjecten - op de eigenlijke Kristallnachtherdenking op 9 november - het decor van de fakkeloptocht die na de opening om 20.00 uur vanaf de Grote Markt via de Folkingestraat naar de Synagoge loopt.

De lichtobjecten zijn gemaakt door zelfstandig lichtontwerper Marije Maat eigenaar van Studio Anderlicht uit Groningen. Zij maakt lichtontwerpen voor onder meer kantoren, hotels, particulieren en openbare ruimtes. Diverse winkeliers willen de lichtobjecten ook na de periode met dit specifieke gebruik ervoor, blijven gebruiken voor andere doeleinden.

Datum: 
Repeats elke dag until do nov 10 2016.
dinsdag, 1 november, 2016 (All day)
woensdag, 2 november, 2016 (All day)
donderdag, 3 november, 2016 (All day)
vrijdag, 4 november, 2016 (All day)
zaterdag, 5 november, 2016 (All day)
zondag, 6 november, 2016 (All day)
maandag, 7 november, 2016 (All day)
dinsdag, 8 november, 2016 (All day)
woensdag, 9 november, 2016 (All day)
donderdag, 10 november, 2016 (All day)