Lezing Shoshannah Brombacher: Waarom is deze kunst anders dan andere kunst?

Dinsdag 6 september 2016, 20:00 - 22:00 uur
Entree: 4,00 euro

Wat maakt Joodse kunst nou zo bijzonder? En is Joodse kunst alleen Joods als het door een Jood gemaakt is? Daarover gaat de lezing van schrijfster en kunstenares Shoshannah Jeanne Brombacher uit New York. Ook Hendrik Nicolaas Werkman komt aan de orde.

De lezing van Shoshannah Jeanne Brombacher begint met een vraag: “Wanneer noem je iets Joodse kunst?” Als het onderwerp en/of de kunstenaar Joods zijn? Kan een niet-Joodse kunstenaar Joodse kunst maken en vice versa?
De Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman heeft de Chassidische verhalen van Martin Buber prachtig verbeeld, maar was zelf niet Joods. Het oeuvre van de Italiaans Joodse kunstenaar Amadeo Modigliani heeft bijna alleen niet Joodse thema’s. Rembrandt schilderde Bijbelse taferelen en liet de Sefardische Joden uit zijn straat model zitten.

Wat men Joodse kunst noemt, verschilt vaak van bijvoorbeeld Nederlandse of Franse kunst doordat Joodse kunstenaars over de hele wereld verspreid leven en toch allemaal Joodse kunst kunnen maken. Daarbij worden ze uiteraard beïnvloed door hum omgeving, het land en de cultuur waar ze opgroeien en wonen. Maar vaak ook door hun Joodse achtergrond, of die nu religieus is of cultureel Joods.

Joodse geschiedenis

Wat hebben Indiase, Nederlandse, Russische en Israëlische Joodse kunstenaars met elkaar gemeen, en wat niet? De Joodse geschiedenis en religieuze regels oefenen een enorme invloed op Joodse kunst uit, zeker in het verleden.
In hoeverre beperken of stimuleren die regels en hoe worden ze in de kunst (niet) nageleefd en uitgelegd in diverse landen? Is het mogelijk dat een kunstenaar in het ene land woont (bijvoorbeeld Nederland) maar inspiratie put uit de Joodse culturele erfenis van een ander land (bijvoorbeeld Rusland of Oost-Europa), en wat is die kunst dan? Nederlands of Russisch?
Voor welke dilemma’s worden Joodse kunstenaars vaak gesteld, en hoe gaan ze daar mee om?

Deze vragen en nog meer licht Brombacher toe aan de hand van een powerpointpresentatie van haar eigen werk. Ze is Nederlandse (geboren in Amsterdam) en heeft in diverse landen gewoond die allemaal van invloed zijn op haar werk en denken, waardoor ze zich deze vragen is gaan stellen. Ze toont kalligrafisch werk dat is beïnvloed door haar studie middeleeuwse Sefardische poëzie in Leiden. Daarnaast toont ze Chassidisch werk en een paar oer-Hollandse schilderijen, waaraan ook weer een verhaal vast zit.

De titel van de lezing 'Waarom is deze kunst anders dan andere kunst?' is een verwijzing naar de Joodse traditie om met Sederavond (Pesach) de vraag te stellen 'waarom is deze avond anders dan alle andere avonden?'.

Shoshannah Brombacher

Shoshannah Brombacher (Amsterdam, 1959) studeerde Semitische talen, oude Midden-Oosterse cultuur en Codicologie aan de Universiteit van Leiden en is gespecialiseerd in middeleeuwse Sefardische Hebreeuwse poëzie. Ze doceerde aan de Vrije Universiteit van Berlijn.  Na haar huwelijk verhuisde ze naar New York en besteedt daar haar tijd aan kunst, schrijven en haar man en twee kinderen. Ze is schrijfster, beeldend kunstenaar en docent.

Datum: 
dinsdag, 6 september, 2016 - 20:00