Lezing Henk Puts over herkomst joodse namen Speyer, Spier, S(c)hapiro

Organisatie: 
Shalom Culture
Donderdag 16 juni 2016, 19:30 uur
Toegang: 4,00 euro

Families met de naam Spier of Schapiro hebben hun wortels in de vroegere joodse gemeenschap in het Duitse Speyer. Onder meer dit voor velen onbekende gegeven wordt toegelicht door de kunsthistoricus Henk Puts.

Henk Puts, tevens kunstenaar, vertelt in zijn lezing over de drie beroemde middeleeuwse steden aan de Rijn: Speyer, Worms en Mainz. In alle drie steden staat nog een grote Romaanse domkerk, maar onder joden staan ze bekend als de SchUM-steden, de afkorting voor Schpira, Wormaisa en Magenza. Duizend jaar geleden bloeiden er joodse gemeenschappen.
Een van de belangrijkste joodse geleerden, Rashi (1040-1105) woonde in Worms, en de joodse leider Rabbeinu Gershom (960-1040) woonde in Mainz. Hedendaagse joodse familienamen als Spier en Schapiro hebben alle met een afkomst uit Speyer te maken. Een voorbeeld is de popzangeres Helen Shapiro die in de zestiger jaren meerdere hits scoorde. En de rabbijn van de Joodse Gemeente Groningen heet Spiero.

920 jaar geleden, op de twee zondagen 18 en 25 mei 1096, werd de Joodse gemeente van Worms uitgemoord tijdens de eerste Kruistocht. Joden in Speyer en Mainz trof hetzelfde lot. In 2020 wordt een definitieve beslissing genomen of de SchUM-steden gezamenlijk de titel UNESCO-werelderfgoed mogen dragen.

Datum: 
donderdag, 16 juni, 2016 - 19:30