Kerstboom taboe voor Jacques Wallage: MZZL! viert volop feest

Het is volop feest in de derde editie van het glossy magazine MZZL!. Niet toevallig, want deze editie geldt voor de periode van Kerstmis/Chanoeka tot Pasen/Pesach.

Om de feestvreugde nóg groter te maken, kunnen lezers vanaf nu een voordelig abonnement nemen. Een introductieabonnement voor een jaar kost tijdelijk slechts € 5,--.

Feestvieren is goed voor een volk. Kijk maar naar het Joodse volk dat zijn oorspronkelijke religie en identiteit heeft weten te bewaren, beweert de Amsterdamse taalkundige Paul Gabriner in zijn artikel in MZZL! nr. 3. Maar Jacques Wallage onthult in zijn column dat – tot zijn grote verdriet – in het joodse gezin waarin hij opgroeide een kerstboom taboe was.

MZZL! loopt ook alvast vooruit op Pasen en Pesach. De Groningse godsdienstwetenschapper Joram Pool beschrijft welke rol een eigenwijze paus speelde bij het uit elkaar halen van deze feesten.
 

Matzeballen

In Groningen werden joodse feesten vroeger door velen gevierd. Tot de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog daaraan een eind maakte. Twee oud-Stadjers hebben daaraan nog levendige herinneringen. René de Vries was in 1939 een jongetje van zes. Hij denkt nog steeds met warme gevoelens terug aan onder meer Poeriem (joods carnaval).

Sara Tromp-Frank (101) herinnert zich nog hoe ze zich verheugde op de 'matzeballen' met Pesach. Minder plezierig werd het toen zij in de oorlog de joodse feesten moest vieren in de onderduik.

Liefde

Veel cultuur ook in MZZL! nr. 3. Hoofdredacteur Ansje Monkhost interviewde dichter Rense Sinkgraven en beeldend kunstenaar Oscar Venema over hun gezamenlijke bundel 'Liefde is voor Feestdagen'.

Nog véél meer kunst in deze editie van MZZL!: Marijke Gemessy vertelt over haar beeld van een paard in de Folkingestraat.

Olga Wiese onthult gruwelijke episoden uit de geschiedenis van het voormalige joodse bejaardentehuis het 'Besjeshuis' waarin zij lange tijd woonde en werkte.

Educatief medewerker van het Groninger Museum Steven Kolsteren geeft uitleg over licht en donker in de kunst aan de hand van een schilderij.

Boekhandel

MZZL! Is een uitgave van Stichting Folkingestraat Synagoge in Groningen.

Het glossy magazine is te koop voor € 2,95 in de drie grote boekhandels in de stad Groningen: Godert Walter, Riemer & Walinga en Van der Velde.
Ook kunt u het - tijdens de openingsuren - in de synagoge kijgen: Folkingestraat 60, Groningen.

Een introductieabonnement op MZZL! is ook mogelijk: € 5,-- voor de volgende 2 nummers incl. verzendkosten.
Abonneren kan via een email naar info@synagogegroningen.nl.

Nieuwscategorie: