Herdenkingstiendaagse ‘Kristallnacht nooit meer, voor niemand!’ opent met posterexpositie in de synagoge

datum: zondag 30 oktober 2016
plaats: Synagoge, Folkingestraat 60
tijd: 15.00 uur
toegang: gratis (donaties zijn welkom)

Net als in voorgaande jaren herdenkt Groningen ook in 2016 de 'Kristallnacht' van 9 november 1938. Voor het eerst worden de activiteiten rondom deze herdenking gespreid over een periode van 10 dagen. Op meerdere locaties wordt in diverse activiteiten tevens aandacht gericht op de andere groepen die, naast de Joden, slachtoffer werden van het nazi-regime. Het geheel vindt plaats onder het motto 'Kristallnacht nooit meer, voor niemand!'. Zo luidt ook de titel van de postertentoonstelling, waarmee de tiendaagse op zondag 30 oktober in de synagoge begint, om 15:00 uur.
 

Klik hier voor een uitprintbare PDF van 2 pagina's in A4 met het totale programma aan activiteiten rond de herdenking. Of klik hier voor een programmaboekje van 12-pagina's in A5.
Klik op de afbeelding van de poster van de herdenkingsmanifestatie, linksboven, voor een grotere versie.

In de  'Kristallnacht' van 9 november 1938 werden honderden Joden vermoord en duizenden synagogen, winkels en huizen vernield, waarna mensen massaal op de vlucht sloegen. Deze nacht was de opmaat tot de nog veel  gruwelijker verschrikkingen die zouden volgen. Ook Roma en Sinti, gehandicapten, homoseksuelen en nóg anderen werden in concentratie-en vernietigingskampen gestopt.  Ook vandaag nog slaan op vele plekken kleine brandjes uit tot verschrikkelijke brandhaarden, die miljoenen op de vlucht jagen. Daarnaast worden velen wereldwijd door racisme en uitsluiting bedreigd.

De herdenkingstiendaagse begint op 30 oktober in de synagoge in Groningen met de opening van de postertenstoonstelling: ‘Kristallnacht nooit meer, voor niemand’.
Historica Bettie Jongejan plaatst de gebeurtenissen in de Kristallnacht in een historisch perspectief.
Hierna volgt de officiële opening van de tentoonstelling door Kim Vorenholt, vertegenwoordiger van de Joodse Gemeente.
Daarna volgt een bijdrage van  stadsdichter Kasper Peters.
Tot besluit zingt het ‘Duo Malka’, bestaande  uit Carla da Silva en Bunna Arends, enkele bijzondere, tweestemmige, Jiddische liederen.
Dan is er gelegenheid tot het bezichtigen van de tentoonstelling.

In de tien dagen hierna zijn er dan nog de volgende activiteiten:

Op 2 november, in Forum Images, om 20:00 uur, wordt de documentaire 'Treffpunkt Erasmus', van Annet Betsalel vertoond, waarin de regisseuse het indrukwekkende verhaal schetst van twee in Nederland gelegerde Wehrmacht-soldaten, die met gevaar voor eigen leven in de oorlog persoonsbewijzen vervalsten voor een Joodse familie, waarna zij vervolgens, samen met die familie, ook vele andere Joden voor deportatie behoedden én het gewapende verzet steunden. Vooraf geeft Annet Betsalel via een Skype-verbinding vanuit Leipzig een korte toelichting. Toegang: € 6,-
Zie hier de promo voor de documentaire van de site van Forum Images.

 

 

Op 6 november, wederom in de Synagoge,
om 14:30 uur, is er aandacht voor de geschiedenis van holocaust-overlevende Zoni Weisz  en de lotgevallen van de Roma en Sinti tijdens het nazi-regime. Verhalenverteller Eric Borrias vertelt over Settela Steinbach, het “meisje tussen de wagondeuren”. Zoni Weisz wordt geïnterviewd door historicus Stefan van der Poel. Voorts wordt er Roma/Sinti muziek gespeeld en kan
men een gesigneerd   exemplaar kopen van het boek “Zoni, de vergeten Holocaust”.

 

 

Op 8 november, in het Academiegebouw, om 19:30 uur, is er een lezing door Marlou Schrover, hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Leidse Universiteit, over vluchtelingenproblematiek in historisch perspectief, met discussiemogelijkheid na afloop onder leiding van historicus Hans Alderkamp.

 

 

Op 9 november zelf tenslotte, is de officiële herdenking van de 'Kristallnacht' die op de Grote Markt begint om 20:00 uur. Eerst met toespraken,o.a. van de burgemeester, waarna een fakkeloptocht start die loopt tot de Folkingestraat, om te eindigen in de Synagoge. Daar houdt stadshistoricus Beno Hofman een voordracht en stadsdichter Kasper Peters zal een optreden verzorgen. Ook het 4 Mei-project én een hiphopgroep leveren daar een bijdrage.
Toegang tot alle activiteiten (behalve bij de documentaire in Forum Images) is gratis. Een donatie wordt echter op prijs gesteld.

Klik hier voor een uitprintbare PDF van 2 pagina's in A4 met het totale programma aan activiteiten rond de herdenking.
Of klik hier voor een programmaboekje van 12-pagina's in A5.

Datum: 
zondag, 30 oktober, 2016 - 15:00