Expositie 'Getuigen langs het spoor'

Expositiedata: 
zondag, 12 juni, 2016 to zondag, 28 augustus, 2016
Openingsdagen: 
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zondag
Openingstijden: 
13:00 - 17:00
Expositie ‘Getuigen langs het spoor’
Dinsdag 12 juni t/m zondag 28 augustus 2016, dinsdag t/m vrijdag en zondag, 13:00 – 17:00 uur
Toegang: 5,00 euro (donateurs en kinderen gratis)

Getuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen diegenen die de deportaties door de Duitse bezetter overleefden. De reizende tentoonstelling Getuigen langs het spoor focust zich op de mensen die opgroeiden nabij het spoor waarover de gedeporteerden vervoerd werden. Zestien Nederlandse en Duitse omstanders van het spoortraject, dat vanaf Westerbork via Winschoten naar Leer (DE) liep en daarna verder naar het Oosten, vertellen op film hun verhaal, ondersteund door historische foto's en portretten van fotograaf Sake Elzinga.

Getuigen langs het spoor maakt deel uit van het grensoverschrijdende project 'Op de weg van Anne Frank', een internationale samenwerking tussen Duitse en Nederlandse partners. Met het project wordt de gezamenlijke geschiedenis van de deportatie van mensen uit kamp Westerbork naar concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor gedurende de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht.

Het project bestaat uit vier delen: de restauratie van de 102.000 Stenen, markeringen langs het spoortracé van kamp Westerbork naar Leer, het vastleggen van verhalen van omstanders en de expositie Getuigen langs het spoor. De tentoonstelling met foto’s en filmfragmenten geeft een verslag van de verschillende facetten van het project Op de weg van Anne Frank. Een bijzonder element in de expositie zijn de kunstwerken van Doris Ricci, die als ‘burgerarbeiter’ werkt aan de restauratie van de 102.000 Stenen. Zij raakte hierdoor zo geïnspireerd dat zij dit vertaald heeft naar een aantal stalen sculpturen.

Op de website www.opdewegvanannefrank.nl / www.aufdemwegvonannefrank.de wordt het project uitgebreid toegelicht en zijn de tot nu toe behaalde projectresultaten terug te vinden.

Meer informatie over Getuigen langs het spoor: http://www.kampwesterbork.nl/nl/museum/tentoonstellingen/getuigen-langs-...

Bezoek ook: https://glassroomglobe.com/2016/06/17/witnesses-along-the-tracks/