Documentaire 'Treffpunkt Erasmus' in Forum Images: Twee Wehrmachtsoldaten hielpen Joodse familie en verzet in WO-II

Organisatie: 
Forum Images (i.s.m de organisatie van de Kristallnachtherdenking)

documentaire film: Treffpunkt Erasmus
datum: 2 november 2016
tijdstip: 20:00 uur : begint met toelichting door regisseuse via video-verbinding
plaats: Forum Images, Hereplein (i.s.m. de organisatie van de Kristallnacht-herdenking)
prijs: € 6,-

In de archieven van de Joodse Gemeente in Bussum - waarbinnen het complete archief van 150 jaar Joodse gemeenschap in het Gooi zat - vond de Joodse regisseuse Annet Betsalel in 2011 een bijzonder verhaal over twee jonge Duitse Wehrmachtsoldaten, Johannes Gerhardt en Werner Klemke. Zij redden tijdens de nazi-bezetting, met gevaar voor eigen leven, de Joodse familie Van Perlstein door persoonsbewijzen voor ze te vervalsen. Vervolgens wisten Gerhardt, Klemke en de Van Persteins tientallen mensen voor deportatie te behoeden en zelfs het gewapende verzet te steunen.


Klemke overleefde de oorlog en ging terug naar Oost-Berlijn. Hij bouwde daar een glansrijke carrière op als illustrator en kunstenaar, en groeide uit tot één van de bekendste boekillustratoren van het Duitse taalgebied en ver daarbuiten.
De door Annet Betsalel gemaakte documentaire 'Treffpunkt Erasmus' schetst het heldhaftige gevecht tegen onrecht, de gedeelde liefde voor boeken en een levenslange vriendschap tijdens WOII en de Koude Oorlog. Het resultaat is een zeer indrukwekkende documentaire. De regisseuse zal voorafgaand aan de filmvertoning via een Skype-verbinding uit Leipzig een toelichting geven.
Zie hier de promo voor de documentaire van de site van Forum Images.

De vertoning van de documentaire is onderdeel van de zich - in 2016 - over tien dagen uitstrekkende herdenklng van de zogeheten 'Kristallnacht', van 9 november 1938. Klik hier voor het hele programma:
De organisatie van dit herdenkingsprogramma is in handen van: Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, Coc Groningen & Drenthe, het 4 Mei-Projekt, Amnesty International en Sociaal Centrum Groningen.

Datum: 
woensdag, 2 november, 2016 - 20:00