De vergeten Holocaust van de Sinti: Interview met Zoni Weisz, man van twee werelden

datum: 6 november 2016
tijd: 14.30 uur - ca. 17:00 (na hapje en drankje)
plaats: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
toegang: gratis, maar donaties zijn van harte welkom

Op zondag 6 november vertelt Zoni Weisz  (1937), lid van de Sinti-gemeenschap én een overlevende van de nazikampen, in de Synagoge van Groningen over zijn veelbewogen leven. Tevens presenteert hij er zijn aangrijpende autobiografie: ‘Zoni, de vergeten Holocaust’.
De middag in Synagoge Groningen begint met het verhaal over Settela Steinbach, verteld door Eric Borrias met filmbeelden. Settela werd over de hele wereld bekend als 'het meisje tussen de wagondeuren'. Zij bleek pas vele jaren na de oorlog een zigeunermeisje te zijn.

 


Daarna volgt een uitgebreid interview door historicus Stefan van der Poel met Sinto Zoni Weisz.
Ten slotte wordt Roma/Sinti-muziek gespeeld en is gelegenheid tot het kopen en laten signeren van het boek Zoni, de vergeten Holocaust.

Zoni Weisz is een man van twee werelden: Nederland en de Sinti-cultuur. Naar schatting een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi's. Zoni Weisz overleefde. Hij vertelt over zijn jeugd als Sinto en over het verlies van zijn familie. Nu zet hij zich in voor de zaak van Roma en Sinti: "Mijn verhaal, mijn volk. Daar gaat het mij nog om". Zoni Weisz sprak bij de Holocaustherdenking in het gebouw van de Verenigde Naties in New York  en in de Duitse Bondsdag, waar hij ook waarschuwde voor de gevaren die nu dreigen.

Bloemkunstenaar
Weisz dankt zijn leven aan een Nederlandse politie-agent. Die zorgde ervoor dat hij samen met een tante en een paar nichtjes kon ontkomen aan het transport. Hij kende moeilijke jaren. Hij verhuisde een paar keer naar verschillende familieleden en had moeite om zijn plek te vinden in de maatschappij. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een bloemenzaak in Amsterdam waar hij het vak leerde van bloemkunstenaar.  Dat bracht hem heel de wereld over.
Zelf zegt hij: "Maar een van de hoogtepunten was toch wel het verzorgen van de bloemen bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Dat zie ik ook wel als een afsluiter van mijn carrière."

Programma:
14:30 uur Opening en introductie
14:35 uur Filmvertoning 'Settela' met verteller Eric Borrias
14:45 uur Interview door Stefan van der Poel met Zoni Weisz.
15:30 uur Korte pauze
15:40 uur Muziek Jan-Roelof Bathoorn en Miriam den Boer Salmon
                  verkoop en signering door Zoni Weisz van zijn boek
16:20 uur Afronding met aansluitend drankje en hapjes

Deze middag is onderdeel van de zich - in 2016 - over tien dagen uitstrekkende herdenklng van de zogeheten 'Kristallnacht', van 9 november 1938.
De activiteiten daaromheen, onder het motto: 'Kristallnacht, nooit meer, voor niemand' begonnen op 30 oktober en eindigen op 9 november met de officiële herdenking op de Grote Markt, een fakkeloptocht naar de synagoge en enkele voordrachten en optredens in de synagoge.
Klik hier voor het hele programma van deze tien dagen. 
De organisatie van dit herdenkingsprogramma is in handen van: Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen & Drenthe, Het 4 Mei-Projekt, Amnesty International en Sociaal Centrum Groningen.

Datum: 
zondag, 6 november, 2016 -
14:30 to 17:00