Boekpresentatie op 10 juli in Synagoge Groningen van Wandeltraject Leek Westerbork ter ering van 61 Leekster Joden

Herman Oosterman & Stichting Folkingestraat Synagoge

Naar aanleiding van het wegvoeren op 15 juli 1942 van 61 Leekster Joden naar kamp Westerbork, start Herman Oosterman op donderdag 6 juli vanuit Leek een herdenkingswandeltocht (waar hij iedere andere geïnteresseerde toe uitnodigt aan deel te nemen) die op 10 juli om 14:00 uur Synagoge Groningen aandoet en op 15 juli eindigt in Herinneringskamp Westerbork.
Dit initiatief gaat gepaard met de presentatie van een wandelboek ‘Het spoor volgen’, dat donderdagochtend 6 juli voor het eerst in Leek gepresenteerd wordt en - tijdens een korte manifestatie - op 10 juli om 14:00 uur óók in de Groninger Synagoge  Gastheer daar is Chris van Wierst.
Stadsdichteres Lilian Zielstra en Suze Sanders zullen dan met gedichten de geschiedenis belichten. Ook treedt Conny Essbach op.

In het boek worden de 10 trajecten die de tocht beslaat beschreven. De wandelroute volgt zo veel mogelijk de oude spoorroute, waarlangs in juli 1942 de Joodse ingezetenen van Leek zijn gedeporteerd naar kamp Westerbork. Daarnaast bevat het boek enige episodes uit de geschiedenis van de joodse bevolking van Groningen en Drenthe. Veel historische foto’s illustreren het verhaal.

Na afloop van de laatste etappe wordt op zaterdag 15 juli in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 12.00 uur een exemplaar van het boek officieel aangeboden aan Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum.
Om 13.00 uur start daar een literaire rondleiding over het voormalig kampterrein onder leiding van Geert Volders, met medewerking van Jan Veenstra en Marga Kool.
Diverse dichters leveren daaraan hun bijdrage.

Het boek ‘Het Spoor Volgen’ is uitgegeven door een werkgroep van de Historische Kring Gemeente Leek e.o. en is in diverse boekhandels in Groningen, Roden, Assen en in Leek op diverse adressen te koop voor €13,95.
Het boekje kan ook via de website www.hetspoorvolgen.nl worden besteld.
Klik hier om de vertrektijden en –plaatsen van de tien trajecten tussen 6 juli en 15 juli te zien.

maandag, 10 juli, 2017 - 14:00