ABRAHAMIC / ABRAHAMITISCH van Maarten van der Heijden

Expositiedata: 
woensdag, 23 maart, 2016 to zondag, 15 mei, 2016
Openingsdagen: 
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Openingstijden: 
13:00 - 17:00

Een kritisch commentaar op kerk, moskee en synagoge. En daardoor ook een commentaar op religies die misbruikt worden voor discriminatie en genocide. Zo kan de expositie ABRAHAMITIC / ABRAHAMITISCH van kunstenaar Maarten van der Heijden in Synagoge Groningen worden samengevat. Van der Heijden maakt in zijn werk gebruik van de foto’s die de geallieerden maakten bij de bevrijding van de nazi concentratiekampen in 1945.

De tentoonstelling ABRAHAMIC / ABRAHAMITISCH van 23 maart t/m 15 mei 2016 van beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden maakt gebruik van de architectuur van de Folkingestraat Synagoge. Door de opstelling van zijn werk in de ruimte is er één totaalinstallatie ontstaan: een kritisch commentaar op kerk, moskee en synagoge. 
Maarten van der Heijden: “De drie abrahamitische religies, jodendom, christendom en islam, prediken liefde en tolerantie, maar geloofsgemeenschappen zijn tegelijkertijd een bron van vooroordelen. Religies laten zich gebruiken als motor achter discriminatie, moordpartijen en genocides. Waarom wordt niet méér benadrukt dat religieuze diversiteit voortvloeit uit de grootsheid van God? Overal in de schepping zie je een verbazingwekkende diversiteit, bijna niet te bevatten. Waarom zou dat op religieus vlak anders zijn? Religieus pluralisme is volgens mij iets goddelijks: verschillen zijn juist interessant en mooi.” 

De werken die Van der Heijden in Synagoge Groningen toont, roepen associaties op met kerken en moskeeën. Zijn serie Membra Judaeorum Nostrorum doet denken aan gotische glas in lood ramen. De serie Ecce Homo is een soort kruisweg met citaten uit altaarstukken uit de renaissance. Zijn Tissues lijken op oriëntaalse tapijten met geometrische motieven. En in de ruimte heeft hij borden met Ottomaanse kalligrafieën opgehangen, net als in de Hagia Sophia in Istanbul.  

Beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden (1947) werkt als autonoom beeldend kunstenaar in Amsterdam. Eerder was hij barokmusicus/contrabassist in orkesten met Ton Koopman, Gustav Leonhardt, Phillip Herreweghe, Frans Brüggen en anderen. Ook was hij kinderpsycholoog, universitair docent en wetenschappelijk onderzoeker in Leiden. 
Na een midlife crisis studeerde hij vanaf 2005 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij in 2010 afstudeerde met werken die een verwerking zijn van zijn joodse tweede generatie identiteit. 

Zijn studietijd bracht hij van 1972 tot 1977 in Groningen door, waar hij aan de Rijksuniversiteit psychologie studeerde.
Van der Heijden maakt in zijn werk gebruik van de foto’s die de geallieerden maakten bij de bevrijding van de nazi concentratiekampen in 1945. Deze beelden zijn zo afschuwelijk dat ze nagenoeg geheel uit het openbare leven zijn verdwenen. 

Op zondag 3 april vindt te midden van de expositie de openingsperformance plaats. Een deel van de cantatecyclus Membra Jesu nostri van Dieterich Buxtehude wordt dan live uitgevoerd. Ook wordt het woord gevoerd door Aaron Rosen en Marcel Poorthuis.
Aaron Rosen is lector in de Sacred Traditions & the arts aan het King’s College in Londen. Hij publiceerde over beeldende kunst en religie in de 21e eeuw en is co-curator van de Londense tentoonstelling ‘Stations of the Cross: Art and Passion’ (10 februari tot 28 maart 2016). 
Marcel Poorthuis is hoogleraar in de dialoog tussen de godsdiensten aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde over de beeldvorming over joden bij de Nederlandse Katholieken, over de beeldvorming van de Islam in Nederland, en recentelijk over de vader van de gelovigen, de spirituele reus Abraham/Ibrahim.

ABRAHAMIC / ABRAHAMITISCH

Door Maarten van der Heijden

Periode: 23 maart t/m 15 mei 2016

Openingstijden: di t/m vr en za, 13-17 uur

Adres: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen

Entreeprijs: € 5,-- pp., jongeren gratis