26 December (3e dag Chanoeka) Muziek & Verhalen & Rondleidingen in de synagoge; Wandelingen in de buurt

Organisatie: 
Stichting Folkingestraat Synagoge

feest: Chanoeka (3e dag)
plaats: Folkingestraat 60, Synagoge en oude Joodse buurt
datum: maandag 26 december 2016
tijdstip: 13:00 - 17:00 uur
entréeprijs: € 5,- (=tevens voor rondleiding, ook bij de wandeling)
voor kinderen gratis

De derde dag van Chanoeka (het Joodse lichtfeest), valt dit jaar samen met 2e kerstdag, maandag 26 december. In Synagoge Groningen is dan de hele middag een gevarieerd programma met muziek en verhalen over Chanoeka. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan de inmiddels traditionele wandelingen door de joodse buurt van Groningen.

Van 13.00 tot 17.00 uur zijn op 26 december in de synagoge aan de Folkingestraat muzikanten aanwezig en verhalenvertellers.
De laatsten zullen op een toegankelijke manier het hoe en waarom van het Chanoekafeest uit de doeken  doen.
Een van hen, de bekende Groningse verhalenverteller Engbert de Leeuw, vertelt in het Rabbinaatshuis Joodse verhalen, terwijl hij zichzelf begeleidt met een harp.
Catharina Groenendal vertelt het Joodse verhaal over de oorsprong en aard van Chanoeka, het acht dagen durende lichtjesfeest, dat dit jaar toevallig samenvalt met de kerstdagen. Tijdens het Chanoekafeest wordt iedere dag één van de acht lichten van de kandelaar, de zogeheten chanoekia, aangestoken.

De verhalen worden afgewisseld met muziek & zang.

In de synagoge zingt het Groningse duo 'Samos' liederen in het Jiddisch (een taal die qua grammatica voortbouw op het Middelhoogduits maar met sterke invloed van het Hebreeuws op de woordenschat). 'Samos' wordt gevormd door Marloes Grosfeld (accordeon en zang) en Esther Ronda (zang).
Verspreid over de middag speelt klassiek pianist Daan Groenendal werk van onder andere Chopin, Bach, Ludovico Einaudi.

Er zijn ook actieve programmaonderdelen voor bezoekers. Zij kunnen op ieder heel uur deelnemen aan rondleidingen door het gehele synagogegebouw, waarbij ook het mikwe (ritueel bad) in het Rabbinaatshuis, hoort.
De stadswandelingen voeren door wat eens de Joodse buurt van Groningen was, met als hoogtepunten de vijf monumentale kunstwerken in de Folkingestraat die aan het verleden van de buurt herinneren, de Stolpersteine waarvan er onlangs weer nieuwe zijn aangebracht en de jeugdsynagoge (thans gymzaal) die na de Tweede Wereldoorlog als hoofdsynagoge van Groningen diende.