‘Stap op de Rode Loper !’ wil VMBO’ers laten lezen én poëzie schrijven in workshop met Kasper Peters

Organisatie: 
stichting Samenleving & Kunst

poëzieworkshop: i.h.k.v. ‘Stap op de Rode Loper !’(besloten bijeenkomst)
plaats: Synagoge Groningen
datum: 31 oktober 2016
tijd:      13:15 – 15:05

Voor de tweede keer komt het literaire evenement ‘Stap op de rode loper !’ - dat VMBO’ers meer vertrouwd wil maken met literaire uitingsvormen - naar Groningen: op 31 oktober nu ook - in een besloten bijeenkomst - naar de Synagoge. Bijna 1000 middelbare scholieren en hun docenten ontmoeten rappers, dichters, striptekenaars en verhalenvertellers, door middel van voorstellingen, presentaties van verfilmde boeken, gesprekken én workshops met vaak landelijk bekende schrijvers en dichters. In de Synagoge houdt Groningens ‘Stadsdichter’ Kasper Peters op 31 oktober om 13:15 tot 15:05 uur twee keer een poëzieworkshop. Tevens zal daaromheen een kort programma aangeboden worden waarin verteld wordt over (de geschiedenis van) de plek waarop het plaatsgrijpt:  de Groninger Synagoge. Daarnaast zijn er nog evenementen in: Groninger Museum, Nederlands Stripmuseum, Groninger Forum: (Bibliotheek & Bioscoop), Remonstrantse Kerk.

Het evenementStap op de Rode Loper !’ is geheel afgestemd op de belevingswereld van VMBO’ers. Op speelse en toegankelijke wijze staan lezen en taal centraal. De leerlingen maken ook kennis met de deelnemende culturele of levensbeschouwelijke locaties, die voor hen vaak een onbekende wereld zijn. Aan het project is ook nog een opstelwedstrijd verbonden met als hoofdprijs een rondleiding met de hele klas door het FC Groningen Stadion.

Het projectStap op de Rode Loper !’ werd ontwikkeld omdat de taalvaardigheid van VMBO’ers zorgwekkend is en ruim 55% van alle leerlingen na de basisschool op het VMBO terecht komt. Een stijgend aantal is laaggeletterd en maakt om die reden de opleiding zelfs niet af. De meeste leerlingen kennen van huis uit ook geen leescultuur.  

Studies tonen aan dat lezen de taalvaardigheid enorm stimuleert en wie fictie leest, leeft zich beter in in onbekende situaties en kan zich beter open stellen voor nieuwe ervaringen. Communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen nemen toe. Het zijn vaardigheden die belangrijk zijn voor volwaardige deelname aan de maatschappij. Uiteindelijk is het ook een instrument tegen dreigende armoede.

Met dit project stimuleert de stichting Samenleving & Kunst het ‘lezen’ onder VMBO’ers in de breedste zin van het woord. Van boeken en kranten tot strips, tablets en smartphones.

De activiteiten tijdens het evenement functioneren als prikkel om het enthousiasme voor lezen te stimuleren. Begeleidende materialen met teksten en opdrachten voor leerlingen en adviezen voor docenten moeten van de prikkels een structurele stimulans maken.

Datum: 
maandag, 31 oktober, 2016 -
13:15 to 15:15